25 bin emekçi mağdur edilmemeli”

9.06.2013 08:47:18 0
 25 bin emekçi mağdur edilmemeli”

Özel güvenlik görevlilerinin stat ve üniversitelerden çıkartılmasını değerlendirenTüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay; “yetkililer bu insanların feryatlarına kulak vermeli” dedi.

 Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır.

 Ülkemizde  özel güvenlik belgesine sahip olanların sayısının bir milyonu aştığı, halen bu işi yapanların sayısının da 270 bin civarında olduğu bilinmektedir. Koruma memurlarıyla ilgili yasa yürürlüğe girerse 10 binlerce insan bir anda işini kaybedecek.

 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un 2004’te yürürlüğe girmesiyle özel güvenlik görevlileri 21 günlük bir eğitime tabi tutulduğunda, bu eğitimin yetersiz olduğu belliydi. Eğitimlerin yetersiz olduğu yeni fark edildi ki fatura üniversitelerde çalışan güvenlik görevlilerine kesilmektedir.

 Tüm risklerle karşı karşıya olan, birçok hak ve hukuktan mahrum bırakılmış, her an işten çıkarılma korkusuyla çalışan ve bir satış elemanından az ücret alan özel güvenlik görevlilerinden polisler gibi disiplin ve kalıcı çalışma bekleyemezsiniz. Türkiye`de tüm özel güvenlik görevlileri bu olumsuz şartlarda dahi görevlerini ellerinden geldiği kadar yapmaya çalışmaktadır. Şayet özel güvenlik görevlilerine gerekli ve yeterli eğitim verilirse, maaş, özlük hakkı, ekonomik ve sosyal haklar bakımından iyileştirme yapılırsa, hepsinden önemlisi meslek bilinci tam olarak yerleştirilirse bu görevin daha etkin ve etkili yapılacağı kanaatindeyiz.

 Koruma memuru alımı tekrar gözden geçirilerek önce özel güvenlik görevlilerinin profesyonelleştirilmesi sağlanabilir ve çalışan görevlilerin işsiz kalması engellenebilir. Eğer böyle bir çalışma içerisine girilmeyecekse, üniversite ve statlarda koruma memurlarının işe alımında, hali hazırda çalışan güvenlik görevlilerine öncelik verilmelidir. Zaten 900 lira ücretle geçinen özel güvenlik görevlileri işten çıkarılırsa perişan olacağı unutulmamalıdır.

 Üniversitelerde işe alınacak koruma memurları içişleri bakanlığına bağlı olacaksa, bunlar koruma memuru değil polis olacağı, üniversitede silah taşıyıp delil toplayacak, müdahale edeceklerse o zaman polisten farkları olmayacağı konusunda rektörlerin de şikayetçi oldukları bize gelen bilgiler arasında yer almaktadır.

 ARTUKLU HABER AJANSI-YURT İÇİ HABERLER


Anahtar Kelimeler:
21.8° / 10.9°
  • BIST 100

    10276,9%0,67
  • DOLAR

    32,28% -0,12
  • EURO

    34,76% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2404,25% 0,46
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00